Historien til ØSTRE TOTEN SKILAG (ØTS):

ØTS ble stiftet 17.desember 1959 som en sammenslutning av skigrupper i Østre Toten Kommune. Lagets formål var ved samarbeid og kameratskap å fremme idrett og friluftsliv i sunne former, og arbeide for skiidrettens fremme innen Østre Toten. I samsvar med Norges idrettsforbunds lover er Østre Toten Skilag i dag et selveiende og frittstående idrettslag med utelukkende personlige medlemmer. Lagets formål er å drive idrett organisert i Norges idrettsforbund og Norges olympiske og paralympiske komitè. Østre Toten Skilag er medlem av Norges Skiforbund og Norges Skiskytterforbund.

Østre Toten Skilag holder til i ØTS Skisenter Karidalen. Utbygging av anlegget startet i 1990 da det ble bygget klubbhytte, lysløype og skistadion. I 2004 ble det bygget et anlegg for skiskyting med 10 blinker. I perioden 2010-2012 ble den største utbygging gjennomført med asfalterte konkurranseløyper, ny skistadion og skytebane med 32 blinker. Skisenteret har også de siste årene blitt oppgradert og omfatter i dag klubbhytte, flerbrukshall, garasjer, langrenn- og skiskytterstadion med standplass med 32 blinker, 5km asfalterte konkurranseløyper med LED-belysning og snøproduksjonsanlegg. Skytebanen har selvanvisere og kulefangere. Skiskytteranlegget er godkjent for Norgescup og langrennsløypene vil nå også bli godkjent for Norgescup.

I tilknytning til skisenteret har laget ca.8km turløyper med LED-belysning mot Lena og grense til Vestre Toten kommune. Løypene, turstiene og sykkelløypene benyttes av turgåere i alle aldre. Skisenteret har også skicrossløype og skileik-anlegg med belysning. 2 hoppbakker på 8m og 20m med belysning vil bli fullført sommeren 2024.

For preparering av skiløyper og annet vedlikehold har laget en løypemaskin m/fres og sporleggeutstyr, en snøscooter og en ATV. Totalt er det investert over 80 mill.kr. i anlegget. Årlige driftsutgifter til anlegg og sportslig aktivitet utgjør over 2,5 mill.kr.

ØTS har ca. 300 medlemmer. Lagets idrettsaktivitet er organisert i egne grupper for skiskyting, langrenn og hopp, alle under et sportslig utvalg. Skiskyting som laget startet med i 2004 har i dag i overkant av 50 aktive og er i stadig vekst. Langrenn som sammen med hopp har vært hovedaktivitetene siden starten i 1959 har ca.65 aktive. Hopp har for tiden ingen aktive utøvere. 

Gjennom tiden har lagets utøvere stått for mange gode prestasjoner i hopp, kombinert, langrenn og skiskyting. Uten å nevne navn har laget hatt mange kretsmestere i alle aldersklasser og flere vinnere av hovedlandsrenn for 15-16 åringer. Utøvere har tatt: 2 gull i NM junior kombinert, 1 gull i NM senior kombinert, 2 gull individuelt og 1 gull i stafett i junior VM langrenn, 1 gull i stafett U23 VM langrenn, 1 gull i ungdoms-Ol langrenn, 2 gull i NM junior langrenn, 6 gull individuelt og 2 gull i stafett i NM junior skiskyting, 5 gull individuelt og 1 gull i stafett i NM rulleski-skyting, 2 gull i junior og et gull i U23 VM skiskyting stafett. I tillegg 1 sølv i NM hopp senior og flere medaljer i NM junior og U23- og juniorverdensmesterskap i langrenn og skiskyting. I sesongen 2024/25 har laget 3 utøvere på U23 landslag skiskyting.

Østre Toten Skilag har de siste årene arrangert flere Norgescuprenn og i 2020 hovedlandsrenn i skiskyting. Laget skal arrangere junior NM i skiskyting i 2025 og er en av to aktuelle arrangører av senior NM skiskyting i 2026.