ØTS-ere til USA-mesterskap i skiskyting

Postet av Østre Toten Skilag den 11. Mar 2024

Søndag 17. mars reiser 6 ØTS-ere sammen trener Sander Østensen og foresatte til Fort Kent, i Maine i USA for å delta på USA-mesterskapet i skiskyting.

Det hele startet på verdens største skiskytterfestival, Liatoppen i fjor der noen av utøverne ble kjent med utøvere fra USA. Det endte opp med invitasjon til å ta turen over dammen og delta på mesterskapet som går av stabelen 22. - 24. mars.

Utøverne har gjennomført mange dugnader og lotteri for å samle inn penger til turen. I tillegg har de fått med seg noen sponsorer som gjør at turen er mulig å gjennomføre. En sånn tur krever mye planlegging. Det er ikke bare å ta med seg bagasjen og reise til USA. Når du skal ha med deg våpen og ammunisjon krever dette mye papirarbeid og logostikk. I tillegg er utøverne for unge til å bære eget våpen og derfor må eierne av våpenet (som oftest en forelder/foresatt) være med på turen. Uansett en opplevelse for alle å få bli med på dette.

Fredag er det sprint, lørdag er det jaktstart og søndag er det stafett.

Vi gleder oss til å følge utøverne våre på turen til USA og ønsker alle lykke til.

Fra venstre: Nora Moe Hagen, Anine Haugen Tverbekkmo, Tuva Klette Andreassen, Sander Østensen (trener), Halvor Fladsrud Rustbakken, Laurits Houth-Aaslund og John Fauchald.





Mathias Indrelid Haugen studerer og satser langrenn i USA

Postet av Østre Toten Skilag den 11. Mar 2024

Mathias Indrelid Haugen – kombinerer studieliv og satsing på langrenn

Vi har snakket med Mathias som i fjor sommer flyttet til USA og kombinerer studie med langrenn. Han går på Northern Michigan University som ligger i staten Michigan. Det er en unik mulighet til å få finansiert studiet sitt gjennom et sports-stipend og samtidig kunne trene og dyrke idretten sin. «I USA kan man bygge opp utdanningen sin litt mer etter eget ønske enn det man kan gjøre i Norge», sier Mathis med entusiasme i stemmen.

Finans

«I Norge studerer man for eksempel økonomi med noen få valgmuligheter innenfor noen fag, spesielt det siste året. I USA bygger man opp utdanningen sin med de emnene man selv ønsker å ta, så klart med noen forpliktelser. Dette passer meg veldig godt. Nå tar jeg en «major» i Financial Management som er en del av fakultetet «college of business» som har et akademisk godt rykte, og det var litt derfor jeg også valgte å gå finans og ikke økonomi. Ved siden av «majoren», som er hovedretningen man utdanner seg innenfor, tar jeg en «minor» som kan ses på som mer fordypning, i «economics». Her tar jeg 4 emner i semesteret, inkludert ett eller to emner gjennom sommerferien, slik at jeg kan bli ferdig utdannet med min bachelor sommeren 2025. Etter dette er planen å ta en master, enten en annen plass i USA eller i Norge».

Dette kan være til inspirasjon for andre utøvere i Norge og Mathias svarer gjerne på spørsmål dersom noen ønsker å få vite mer om dette.

Hvordan det startet for Mathias

Det var på denne tiden i fjor at Mathias tok kontakt med noen som allerede var i USA for å få vite hvordan han skulle gå frem. Han fikk kontaktopplysninger til noen trenere da det er treneren som bestemmer hvem som skal få stipend, og den enkleste og beste fremgangsmåten er derfor å sende en søknad til dem. Mathias kom i kontakt og fikk både skoleplass og stipend. Denne sesongen har han deltatt på mange renn og angrer ikke et sekund på at han dro over dammen. Forrige uke fløy han til Denver for å delta på NCAA-finalen i Steamboat på 2000 meters høyde. Inkludert i «schoolarshipet» er alt med tanke på reise, overnatting og mat dekket så det er sånn sett behagelig å slippe å tenke på det. Dette gjelder også de regionale konkurransene, og stort sett for alle på laget, men det er ganske strenge forpliktelser når man har fått stipend. «Jeg prøver å holde oversikt over de ulike kravene, men skal jeg være ærlig så har jeg ikke helt oversikt», sier Mathias og smiler. «Det er bare å jobbe hardt, gjøre det en får beskjed om samt prestere så godt som mulig så går det nok bra». Kravene kan være både i form av resultater i cupen «NCAA» og fra skole/trener. Uansett er det krav om å være fulltidsstudent, det vil si 3 eller 4 emner i hvert semester. Du må satse 100%, det vil si møte opp på alt av treningsøkter osv. Resultatene spiller inn på hvor mye stipend man får, og som regel får man stipend bare for ett år om gangen. Du kan få vite hvor mange år du er kvalifisert til å få stipend, men du får kun stipend for ett og ett år om gangen. «Sånn er livet, men det er absolutt verdt det når du tenker på hva man får igjen for det», kommenterer Mathias.

Hvordan man går frem hvis man vil studere og gå på ski i USA

Mathias forklarer hva som skal til for å bli tatt opp som student samt få mulighet til å få stipend: «Det å finne kontaktopplysninger kan være litt vanskelig, men å sende en mail til skolen eventuelt høre med andre norske studenter i USA er en god start. De fleste skoler er behjelpelig med å komme på rett vei og få tak i de rette personene søknaden skal sendes til. Det er ingen spesifikk side å se etter så det kan kreve litt innsats for å få tak i de rette personene. Når dere har fått tak i rett person er det fint å sende en søknad med resultater, informasjon om deg selv, målsetninger og fortelle om motivasjonen til å satse sammen med studier. Etter søknaden er sendt setter ofte trenerne opp et møte over «Zoom» der de gir en del informasjon, og du får muligheten til å stille spørsmål angående opplegget, skolen etc. Hvis treneren velger å satse på deg får du et tilbud i etterkant av møtet med en oversikt over hvor mye stipend de ønsker å gi deg. Dette kan avhenge av f.eks alder, tidligere resultater etc. Etter at evt stipend er delt ut setter treneren deg i kontakt med skolen, og da starter jobben med å bli tatt opp som student. Her kan man forvente seg mye jobb, det er alt fra dokumentasjon på karakterer fra videregående, annen høyere utdanning, skaffe seg visum og andre dokumenter som kreves. Vær forberedt på mye jobb. Det er også et krav som internasjonal student at man tar en engelskest som heter «Toefl». Testen går ut på å lese 40 minutter med engelsk mens man svarer på oppgaver. Deretter er det 40 minutter med lytting til engelsk, 40 minutter skriving og 15-30 minutter med snakking. Krav til resultater av testen kan variere fra skole til skole og fra nivå på studinene. Har du planer om å ta bachelor i USA, men master en annen plass er minstekravet mindre enn om du ønsker å ta en bachelor + master.» Mye god informasjon fra Mathias på hvordan man skal gå frem for å kunne studere og satse på idretten sin i USA.

 

Ulike nasjonaliteter

Det er selvfølgelig flest amerikanere på Mathias sitt lag, men han møter også utøvere fra mange andre nasjoner. På sitt eget team er det 4 utøvere fra Norge, 1 fra Estland, 1 fra Sverige, mens resten er fra USA.

 

Cupen NCAA

Skolens største mål å prestere godt i det som kalles NCAA og for å kvalifisere seg til denne cupen må man gjennom ulike konkurranser: det er de to beste i klassisk og de to beste i skøyting ut av 8 renn teller. I tillegg må man være blant topp 3 på sin skole, samt topp 6 i regionen. Det betyr at hver skole kan sende 3 utøvere, men kun om de tre utøverne er topp 6 på sammenlagtlisten. Kvalifiserer man seg til NCAA så stiller man også sterkt for å sikre seg stipend for året etter, men det er ingen krav å kvalifisere seg dit for å få stipend. I NCAA er det to konkurranser mot de 40 beste på college fra hele USA. Som sagt har Mathias kvalifisert seg til denne cupen.

 

Mathias sitt stipend

«Jeg fikk et stipend som dekker alt av skole, reise, klær og andre utgifter, men dekker selv hybel og mat utenfor konkurranse og reiser. Presterer jeg godt i NCAA finalen håper jeg å få et stipend for neste år som også kan være med på å dekke litt av utgiftene for hybel», sier Mathias før avreise til cupen. Utgifter til hybelen er ganske likt f.eks det å bo på Lillehammer. I tillegg får du stipend og lån fra Lånekassen på ca 300 000 kr per år.

 

Vi sier tusen takk til Mathias for denne informasjonen om mulighetene i USA og han stiller velvillig opp dersom noen har spørsmål eller ønsker mer informasjon om dette. Vi ønsker han lykke til med avslutningen på sesongen og sine studier. «Jeg trives foreløpig utrolig godt, og nyter tiden og alt jeg får være med på», avslutter Mathias.



Ski-cross-stafett 23. mars

Postet av Østre Toten Skilag den 10. Mar 2024

Lørdag 23. mars blir det 2-manns-skicross-stafett i Karidalen for alle fra 8 år til senior. Stafetten går i fristil.

Mer informasjon og påmelding her:

https://ostre-toten-skilag.no/next/p/79742/2-manns-skicross-stafett-2024



Dobbel bronse i JrVM til Alms-gutta

Postet av Østre Toten Skilag den 29. Feb 2024

Torsdag 29. februar blir stående som en merkedag for spesielt familien ALM, men også for Østre Toten Skilag. Denne skuddårsdagen ble det arrangert fellesstart i JrVM i skiskyting for ungdom og for juniorer.

Først ut var Oliver Alm og med 18 treff ente det med bronsemedalje.

Men ikke nok med det, noen timer senere sto eldste bror Tobias på startstreken i kl junior (20-22 år). Med sine 19 treff klinket også han til med bronsemedalje og dermed ny medalje til familien fra Alms-høgda.

Vi er imponerte og stolte og sender våre gratulasjoner til gutta og familien som er på plass i Otepää.

Håvard Tosterud også med hederlig innsats på dagens fellesstart. Han lå lenge med i teten, men 5 strafferunder blr for mye til å prege medalsjestriden. Uansett er en 17. plass i VM noe stort å ta med seg videre i satsingen.



Premieutdeling lysløyperenn 9. april 2024

Postet av Østre Toten Skilag den 27. Feb 2024

Det blir premieutdeling for lysløyperenn i klubbhytta i Karidalen 9. april.

Programmet for kvelden er slik: 

  • 1800-1830: Premieutdeling for alle som er 10 år og yngre 
  • 1830-1845: Hedersutmerkelser til ØTS-utøvere 
  • 1845-1915: Mat og drikke til alle (glutenfritt alternativ) 
  • 1915-1945: Premieutdeling for 11 år og eldre

Alle som er 16 år eller yngre får premie, men størrelsen på premien varierer i forhold til hvor mange renn man har gått. Størst pokal til de som har gått 9 eller 10 renn i løpet av sesongen (vi følger lista på EQ). For 17 år og eldre får man premie hvis man har gått 3 eller flere renn. 

Velkommen